fredag 10. februar 2017

Tema(budskap)

Et helt halvt år er ikke bare en overfladisk kjærlighetshistorie, men faktisk en bok vi kan lære mye av, og som får oss til å tenke. Den har en dybde, og tar opp sjeldent omtalte tema som er nyttig for oss å reflektere rundt.

Som nevnt i første innlegg, har denne boka mange tema, og det er dermed mye man kan lære. Det som gjorde størst inntrykk på meg, og som jeg tror er hoved-tematikken i boka, er hvordan det kastes lys på dette med aktiv dødshjelp. Jeg innser at dette er noe jeg har null kunnskap om, fordi det aldri egentlig har blitt snakket om i noen situasjon jeg har vært i. Gjennom handlingen, får boka fram hva slags tanker som egentlig står bak en slik avgjørelse, og hva slags påvirkningskraft det har på folk rundt. Jeg tror at forfatteren vil formidle at avgjørelsen om å ty til aktiv dødshjelp, og ville ta sitt eget liv, faktisk er greit i noen situasjoner, Det er ikke alltid så skremmende og forferdelig tragisk som man kanskje kan tenke at det er. Har personen for eksempel blitt veldig syk og redusert, er det i noen tilfeller best å få livet avsluttet. Forfatteren klarer å ufarliggjøre temaet i noe grad.


Men sammen med budskapet om aktiv dødshjelp, følger det samtidig med et annet. Det at man ikke skal dømme beslutningene folk tar. Will representerer seg selv og ingen annen. Han føler at livet i rullestol ikke er hans liv, og han velger dermed å avslutte det. Det kommer tydelig fram at alle rundt ham er sterkt uenig i hans mening, og prøver å få ham til å ombestemme seg. I slike tilfeller skal man isteden vise respekt for andres valg, og prøve å godta. Forfatteren får fram at det til syvende og sist bare er hver enkelt person som har krav på å bestemme på hva de vil gjøre med livet sitt.

Jeg vil si at dette budskapet er en måte for forfatteren å gi en kommentar til sin tid. Aktiv dødshjelp er, som sagt, et konfliktfullt tema i dagens samfunn, og det er mange som har sterke meninger i mot det. Gjennom denne boka får forfatteren fram historien til personen som etterlyser aktiv dødshjelp, og man ser at det er gode grunner for et slikt ønske. En utførelse av en den type etterspørsel er ikke mord, men tvert i mot en lettelse og en nødvendighet for personen. Forfatteren får dette tydelig fram, og det er et modig, men nødvendig budskap å gi. Selv om aktiv dødshjelp ikke nødvendigvis er svaret i alle situasjoner, kan folk i dagens samfunn ha godt av å få et innblikk i hva det faktisk dreier seg om.

KILDER:
Bildet: http://gaulfresh.com/nafsiyah/your-life-you-choice (10/2 2017 13.57)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar