fredag 10. februar 2017

Skrivemåte og språklige virkemidler


"Følsom,oppriktig, og jeg kunne virkelig håpe på å si intelligent. Jeg prøver å skape karakterer som er ordentlig sammensatte, og så stoler jeg på at leseren finner ut resten selv!" -Jojo Moyes om sin egen skrivestil.

Jeg kan si meg enig med forfatterens utsagn. Hun skriver på en måte som griper leseren. Gjennom bruk av ulike språklige virkemidler, maler hun bilder med sine ord:

For det første er det brukt en del skildringer i boka, spesielt personskildringer. "En kraftig bygd mann, med hvit krageløs kittel..."(side 48), og "...langt hår slengt bak skulderen, indigofargede jeans, T-skjorter stramme nok til å vise frem sylslanke midjer og faste pupper."(side 213),  er to eksempler på dette. Man får ulike beskrivelser av utseende til karakterene. Dette gjør det lettere for leseren å danne seg bilder i hodet, og karakterene blir mer levende. Når man greier å se personene for seg på denne måten får man et nærmere forhold til karakterene. Fortellingen oppleves levende og mer ekte.

Metaforer og sammenlikninger er også brukt av forfatteren som beskrivelser: "Varmen slo i mot meg som en airbag."(side14), "Stemmen min skar gjennom stillheten.", og "tilfredsstillheten ved å se ting som lever, gløder, fanget av sin egen flyktige skjønnhet."(side 148).  Slike beskrivelse, hvor språket brukes på ny måte, må man stoppe opp og tenke litt ekstra over det man leser. Det gjør boka mye mer variert og interessant. Den griper leseren lettere, og det er slike virkemidler som gjør at boka oppleves mer levende.

Når det kommer til skrivestilen, er denne ganske moderne, og passende for vår tid. Det er tatt i bruk en del muntlig språk, som for eksempel "herregud", "dritkult" og "jah". Forfatterne bruker også stort sett et hverdagslig språk, altså et som likner det vi bruker. Dette gjør det uformelt. Leseren klarer da lettere å forholde seg til teksten, og den oppleves mer aktuell. Hadde språket vært veldig ulikt det leseren er vandt til, ville det blitt skapt en større avstand til boka og dens handling.

Et helt halvt år er en forholdsvis muntlig bok. Det er flittig bruk av direkte tale og dialog. Men, dette, godt blandet med mye fortellestemme, skaper en bok med god variasjon mellom både muntlig språk og fortellende stemme. Det er viktig med slike vekslinger. Det muntlige språket får leseren til å føle seg delaktig i handlingen. Det skaper en nærhet. Den fortellende stemmen gir et innblikk i personens tanker og følelser, og teksten får en større dybde mens leseren får en bedre oversikt. Resultatet er en spennende, variert og interessant handling.  

KILDER:

https://www.writing.ie/special-guests/me-before-you-jojo-moyes/ (10/2 2017 13.19)



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar